In 4 simpele stappen wordt uitgelegd hoe je een perfect biertje tapt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1493993979418{border-bottom-width: 2px !important;border-bottom-color: #afafaf !important;border-bottom-style: solid !important;}”][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]Stap 1
Een perfect glas bier begint met een kristalhelder glas.
Iedere ongerechtigheid – hoe klein ook – doet afbreuk aan het eindresultaat.
Spoel het glas met schoon koud water.
Dan ben je zeker van een dikke schuimkraag die niet al na de eerste slok inzakt
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]Stap 2
Houd het glas schuin en net onder het uiteinde van de tapkraan.
De juiste afstand en de hoek zijn afhankelijk van de druk op het bier,
maar wat in ieder geval moet worden bereikt is
dat het bier met een draaiende beweging in het glas terechtkomt en zo,
onder het vullen, schuim vormt – maar niet te veel.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]Stap 3
Open de tapkraan met een snelle beweging,
en zorg ervoor dat het bier op de eerder beschreven manier
in het glas komt totdat het de rand van het schuine glas bereikt.
Wanneer het bier uit de tapkraan stroomt, moet het rustig schuimen,
niet sputteren. Dit is een kwestie van oefening.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]Stap 4
Draai de tap snel dicht, draai het glas recht
en haal het weg onder de druppelende tapkraan.
Laat het gevulde glas even op de lekbak staan
totdat het schuim niet meer over de rand van het glas loopt.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50px”][vc_column_text]Enkele biertips10 tips om goed bier te tappen[/vc_column_text][vc_column_text]
- Voor een optimaal bierglas: zorg ervoor dat de spoelbak en -borstels schoon en niet versleten zijn. Vul de spoelbak met koud water en voeg een gedoseerde hoeveelheid bierglazen reinigingsmiddel toe. Laat via de onderspoelkraan continu vers, koud water in de spoelbak stromen.
- Zorg voor een schone fustenopslag of bierkelder. Op deze wijze kunnen er geen bacteriën, gisten en schimmels migreren in het biersysteem. Aanbevolen wordt om voor het aanslaan van het fust de aansluiting schoon te maken. Microben worden zo verwijderd, wat de kans op troebel en zuur bier verkleint.
- Zorg dat de condensor van uw bierkoeler schoon is. Een vuile condensor geeft een langere koelcapaciteit en maakt de energienota nodeloos hoog. Schoonmaken kan al met een wekelijkse stofzuigbeurt of gewoon met een harde borstel.
- Gebruik de spoelbak alleen voor bierglazen. Draag zorg voor een schone spoelbak met spoelmiddel dat smaak- en reukloos is. Spoel met koud water na voordat met tappen wordt begonnen. Een koud en schoon glas garandeert een stabielere schuimkraag.
- Controleer de datum voordat een vat bier wordt aangesloten. Verwijder pas daarna de plastic dop van het biervat. Maak eerst de koppeling schoon met een borstel en water. Plaats de koppeling op het vat. Open nu het koolzuurkraantje, waardoor koolzuur in het vat stroomt. Open tenslotte het bierkraantje op de vatkoppeling.
- De zogenaamde glasbeschermer aan de kraantuit (een rubberen ringetje) kan een bron van vervuiling zijn als deze niet dagelijks wordt gereinigd. Bierresten aan het ringetje kunnen al een paar uur nadat is gestopt met tappen een ernstige bacteriële vervuling veroorzaken.
- Maak de lekbladen onder de lektreef twee keer per dag schoon met een sopje. Bierresten in combinatie met een hoge omgevingstemperatuur zijn vaak de oorzaak van bacteriologische vervuling. Tevens komen de zogeheten biervliegjes er graag op af. Gebruik voor de schoonmaak geen chloorhoudende producten, die tasten het RVS aan.
- Sla de bierfusten aan volgens het first in – first out principe. De vaten die het eerst zijn geleverd, kunnen het beste ook het eerst worden gebruikt. Een vat moet 48 uur rusten na vervoer. Pas daarna zijn de kwaliteit van het bier en het koolzuurgehalte weer optimaal. Bovendien krijgt het bier dan de gelegenheid om de omgevingstemperatuur aan te nemen
- Laat een bierleiding die een tijdje niet wordt gebruikt niet vol staan met bier en schuim. Schuimresten verharden en zorgen voor ruwe oppervlaktes in de leiding. Op die gedeeltes gedijen bacteriën en schimmels uitstekend. Als een leiding langere tijd niet wordt gebruikt, spoel deze dan schoon met water en blaas haar droog met koolzuur. Zo blijft het biersysteem in goede conditie.
- Schuim pils direct af, wanneer het nog in het glas omhoog komt. Het wordt ook wel levend afschuimen genoemd. Gebruik een scherpe afschuimer, die in vers water staat. Zo worden alleen grove schuimbellen verwijderd en komt er een dunne waterfilm op het schuim waardoor de schuimkraag steviger is.
A. Bierkoeler en bierspiraal
B. Pythonpomp
C. Python
D. Fustenkoppeling
E. Druk reduceerventiel
1) Co² fles
2) Flessenhouder (ketting)
3) Hogedrukslang Co²
4) Schakel-/ Montagebord
5) Muursteun
6) Taparm koolzuur
7) Fust
8) Taparm bier
9) Bierzuil
10) Bierkraan
11) Lekblad
Een tapinstallatie bestaat grof gezegd uit vijf onderdelen, namelijk een Co² fles, een fust, een fustenkoppeling, een koeling en een tapkraan. Wanneer we deze onderdelen beter bekijken, zien we dat verdere aansluiting en onderdelen nodig zijn voor een soepel verloop.
Bierfusten (7) zijn in verschillende maten te koop, bijvoorbeeld in 10, 20, 30 of 50 liter. In deze fusten zit het bier opgeslagen. Om het bier uit de fust te krijgen wordt er gebruik gemaakt van koolzuurgas (1). Dit gas wordt door een hogedrukslang (3) naar het reduceerventiel geleid om een juiste druk te creëren. Het gas dat is omgezet wordt via een taparm voor koolzuur (6) in de bierfust gepompt. Het koolzuur komt boven in de fust en drukt het bier door de taparm voor bier (8) door de bierspiraal in de bierkoeler (A). Via de pythonpomp (B) en de pythonleiding (C) wordt het bier verder omhoog gepompt richting de bar. Het bier gaat door de bierzuil en door de bierkraan zo het koude glas in. Dit hele proces zorgt ervoor dat je zo snel en goed mogelijk een biertje kunt tappen voor jouw klanten.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”17333″ img_size=”500 x 500″][/vc_column][/vc_row]